منوی دسته بندی

مهندسی مکانیک سنگ

نمایش همه

کتاب مهندسی مکانیک سنگ (مبانی و کاربردها)

کتاب حاضر نتیجه دو دهه کاوش، فراگیری، آموزش و پژوهش در ابعاد مختلف دانش مهندسی سنگ از گذشته تاکنون است. فصلهای این کتاب با رویکردی جدید و جامع ساختاربندی شده تا نیازهای کلیه افرادی که در هر مقطعی و به هر نوعی با مکانیک سنگ سروکار دارند را پوشش دهند. براین اساس کتاب حاضر در بیست فصل، طی دو جلد تألیف شده است. نسخه پیشرو، جلد اول این مجموعه است که در آن به بیان مبانی و کاربردهای دانش مکانیک سنگ پرداخته شده است.

درس اول مکانیک سنگ- مقدمه

مهندسی مکانیک سنگ عبارتست از علم نظری و عملی در رفتار مکانیکی ماده ­ی سنگ و توده‌ی سنگ. یا به عبارت دیگر شاخه‌ای از علم مکانیک است که به رفتار سنگ در میدان نیروهای وارد بر آن می‌پردازد. مهندسی سنگ به کاربرد اصول مکانیک سنگ در مسائل عملی و احداث سازه‌ها در سنگ می‌پردازد.

درس دوم مکانیک سنگ- خواص فیزیکی و شاخص سنگ ها

خواص ذاتي و مستقل سنگ‌ها
شاخص هاي حجمي سنگ‌ها
شاخص هاي وزنی سنگ‌ها
خواص شاخص سنگ‌ها
شاخص‌ سايندگي
شاخص‌ سختی
شاخص‌ نفوذ پذیری
شاخص‌ دوام
شاخص آماس
شاخص‌ مقاومت بار نقطه ای
شاخص سرعت صوت
شاخص های حرارتی

درس سوم مکانیک سنگ- تنش و کرنش

مفاهیم تنش و کرنش
ضریب پواسون
قوانین هوک
مدول برشی
کرنش و مدول حجمی
تنش
حالات تنش و تبدیل تنش سه بعدی
حالات تنش صفحه ای
قراردادهای ژئومکانیکی تحلیل تنش
نمایش تنش دو بعدی در دایره موهر
کرنش
بیان ماتریسی حالت کرنش
تشریح عملی مفاهیم تنش- کرنش
گلبرگ کرنش
مفهوم تنش صفحه ای
مفهوم کرنش صفحه ای

درس چهارم مکانیک سنگ- تنش های برجا

تنش برجا (in situ stress) تنشی است که قبل از رخ دادن هرگونه آشفتگی مصنوعی (فعالیت¬های انسانی) در سنگ وجود داشته و نتیجه¬ی رویدادهای مختلف وقوع یافته در تاریخ زمین شناسی توده سنگ است. واژه¬های مترادف آن شامل تنش¬های بکر(virgin stress)، تنش¬های فعال (active stress)و تنش¬های اولیه (initial stress) است.

درس پنجم مکانیک سنگ- رفتار سنگ بکر

به منظور آگاهی از رفتار سنگ ها در مقابل نیروهای مختلف، ابتدا می بایست خصوصیات سنگ ها تحت این بارگذاری ها مورد ارزیابی قرار گیرد. برای این منظور روش های مستقیم و غیر مستقیمی وجود دارند که در این مبحث مورد بررسی قرار گرفته اند.

درس هفتم مکانیک سنگ- معیار شکست ناپیوستگی

همانطور که یک زنجیر تحت کشش در ضعیف ترین حلقه خود دچار گسیختگی می شود، توده سنگ ها نیز اغلب در امتداد ناپیوستگی ها دچار ریزش می شوند زیرا نا پیوستگی ها و درزه ترک ها نقاط ضعف توده سنگ هستند.

کتاب مبانی روشهاي نوین درزه نگاري و توصیف هندسی توده سنگ

“آگاهی از نوع و شدت شکستگی های موجود در توده سنگ بسیار مهم تر از نوع جنس سنگ تشکیل دهندة آن است. به علاوه از آن جایی که دلیل اصلی وقوع بسیاری از ریزش ها و مشکلاتِ مواجهه با آب، وجود درزه ها است، این عوارض همواره باید به طور ویژه مورد توجه قرار گیرند” (کارل ترزاقی)

دو کس رنج بیهوده بردند و سعی بی فایده کردند، یکی آن که اندوخت و نخورد، و دیگر آنکه آموخت و نکرد. (سعدی)
مهندسی سنگ و کاربردها